Radio-ohjelma Kulttuuri A&T

 

Anja Lanérin ja Tapani Sihvolan toimittamat radio-ohjelmat ovat kuultavissa  Helsingin Lähiradiossa ti  klo 14.00 (Helsinki 100,3 Mhz)  ja  Turun Radio Robin Hoodissa ti klo 13.00 sekä Soundcloud.com nettiradiossa milloin tahansa. Alla olevassa listassa kunkin ohjelman yhteydessä on linkki ko ohjelmaan. Uusin ohjelma on aina ylimpänä.

2024

 • Vko 19.  Kerromme kuubalaisen Leonardo Paduran romaanista Mies joka rakasti koiria (suom. Jyrki Lappi-Seppälä, Like-kustannus 2023). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 17. Kerromme Kansallisteatterin tämän kevään ensi-illasta  Kurjet (kirj. Tiina Puumalainen ja Hanna Suutela, ohj. Tiina Puumalainen) pienellä näyttämöllä. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 15. Kerromme vuoden takaisessa uusintaohjelmassa v. 2022 kirjallisuuden nobelvoittajasta Annie Ernaux´sta ja hänen teoksistaan Isästä ja Äidistä sekä Vuodet. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 13.  Keskustelemme Anneli Kannon kirjoista ja erityisesti Punaorvot-teoksesta (Lind&co 2023). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 11. Haastattelemme kansatieteilijä, “rukkikuiskaaja” Ilta Hämäriä, hänen Kiasmassa pitämästään Villa- kädentaito-työpajasta. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 9.  Kerromme Heini Junkkaalan elämäkertateoksesta: Pirkko Saisio – Sopimaton (WSOY 2023). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 7. Kerromme Helsingin Kaupunginteatterin kahdesta ensi-illasta Helsinki Dance Company _ Compania Kaari & Roni Martin : Veren häät (Lorcan inspiroima tanssiteos Studio Pasila) ja Jerusalem (kirj. Jez Butterworth, ohj. Pasi Lampela, Pieni näyttämö). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 5. Uusintana kirjailija Marjo Lanérin haastattelu viime syksynä ilmestyneestä Näkyjä romaanista. Näkyjä on otettu vertaistukena ja lohtuna vastaan etenkin masentuneiden, ahdistuneiden, ulkopuolisuutta kokeneiden ja yksinäisten parissa. Kirjan ovat löytäneet myös ilmastoahdistusta kokevat ja sukupuolen uudella tavalla käsittävät. Näkyjen metsästä on löydetty rauhaa ja valoa pimeään. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 3. Kerromme Sirpa Kähkösen Finlandia-palkitusta 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia -teoksesta (Siltala 2023).  Avaa ohjelma -> tästä

2023

 

 • Vko 49. Kerromme Kjell Westön Molly & Henry  – Romaani sotavuosilta  -teoksesta (suom. Laura Beck, Otava 2023). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 47.  Kerromme Juha Itkosen teoksesta Teoriani perheestä (Gummerus 2023) ja Taina Westin näytelmästä Talo (ohj. Laura Jäntti) kantaesitys Suomen Kansallisteatterin Omapohja-näyttämöllä.  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 45. Kerromme Hannu Harjun teoksesta Kajava – Pelätty, parjattu, palvottu (Siltala 2023) ja Lilla teaternin ensi-illasta Figaros bröllop (kirj. Beaumarchais, ohj. Jakob Höglund). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 43. Haastattelemme kirjailija Marjo Lanéria hänen uusimmasta romaanistaan Näkyjä. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 41. Keskustelemme kahdesta Helsingin kaupunginteatterin ensi-illasta: Musikaali Rakas Evan Hansen (kirj. Steven Levenson, ohj. Kari Arffman) suurella näyttämöllä ja Ape army (kirj. Okko Leo, ohj. Tuomas Rinta-Panttila) Studio Pasilassa. Avaa ohjelma -> tästä
 • vko 39. Keskustelemme kuluvan syksyn kahdesta näytelmästä: Röda rummet (Kaj Korka-ahon romaanin pohjalta dram. Tuomas Timonen, ohj. Milja Sarkola) kantaesitys Lilla Teaternissa  ja Kotiinpaluu (kirj. ja ohj. Kirsi Marie Liimatainen) Suomen Kansallisteatterin Omapohja-näyttämöllä. Avaa ohjelma -> tästä
 • vko 37. Kerromme Helsingin taidehallin Kaija Aarikka näyttelystä ja Helsingin kaupunginteatterin ensi-illasta Hiirenloukku (kirj. Agatha Christie, ohj. Miika Muranen, Arena-näyttämö) Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 19.  Uusinta vuodelta 2022.  Haastattelemme  Kriittisen korkeakoulun puheenjohtaja Severi Hämäriä sivistys-teemasta.  Avaa ohjelma -> tästä
 •  Vko 17. Kerromme Kjell ja Mårten Westön kirjasta Vuodet  Veljekset kertovat (Otava 2022). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 15.  Kerromme vuoden 2022 kirjallisuuden nobelvoittajasta Annie Ernaux´sta ja hänen teoksistaan Isästä ja Äidistä sekä Vuodet. Avaa ohjelma ->tästä
 • Vko 13. Kerromme  Suomen Kansallisteatterin suuren näyttämön kantaesityksestä Nuoret idealistit (kirj. ja ohj. Michael Baran).  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 11. Uusintana Nobel-palkitun Abdulrazak Gurnahin teoksesta Loppuelämät vuodelta 2022 katso vko 39. alla.
 • Vko 9. Kerromme Otto Gabrielssonin teoksesta Rikkaruoho – Viimeinen kirje isälle ja kirjan pohjalta tehdystä Kom-teatterin näytelmästä Rikkaruoho  mammutin varjossa (dram. ja ohj. Laura Mattila).  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 7. Kerromme  Helsingin kaupunginteatterin ensi-illasta Ei Kertonut Katuvansa (Tommi Kinnusen romaanista dram. ja ohj. Susanna Airaksinen).  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 5. Kerromme Olli Jalosen Finlandia-palkintoehdokkaana olleesta Stalker-vuodet (Otava 2022) romaanista.  Avaa ohjelma -> tästä
 •  Vko 3.  Kerromme Ulla-Lena Lundbergin kirjasta Liekinkantajat (Teos 2022). Avaa ohjelma -> tästä

 

2022

 • Vko 49. Keskustelemme Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintytär -kirjasta ja sen pohjalta tehdystä Kansallisteatterin ensi-illasta (sov. Akse Pettersson, ohj. Aleksis Meaney). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 47. Keskustelemme  Ingmar Bergmanin Fanny ja Alexander -elokuvasta ja kirjasta ja niiden pohjalta tehdystä Helsingin kaupunginteatterin ensi-illasta (ohj. Paavo Westerberg). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 45. Kerromme yhdysvaltalaisen Pulizer-palkitun kirjailijan Elisabeth Stroutin tuotannosta. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 43. Keskustelemme  kuluvan syksyn teatteriensi-illoista: Minä valitsin sinut Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä, Kris och katastrof i mumindalen Lilla Teatern ja Tritonus  Vallilan Kansallisteatterissa. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 41. Keskustelemme Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlanäytelmästä Ensimmäinen tasavalta(kirj. ja ohj. Esa Leskinen).  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 39.  Keskustelemme  viime vuoden Nobel-palkitun Abdulrazak Gurnahin teoksesta Loppuelämät. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 37. Keskustelemme  v. 2015 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaneen Svetlana Aleksijevitsin tuotannosta ja erityisesti Neuvostoihmisen loppu -reportaasiromaanista. Avaa ohjelma -> tästä
 • vko 21.  Keskustelemme rauhanaatteesta ja pasifismin mahdollisuudesta warismin vallitessa. Avaa ohjelma -> tästä
 • vko 19. Haastattelemme Severi Hämäriä, Kriittisen korkeakoulun puheenjohtajaa, sivistys-teemasta. Avaa ohjelma -> tästä
 • vko 17.  Haastattelemme  Marjo Lanéria hänen novellikokoelmistaan Huojua ja Hospoti (Kirjokansi 2020 ja 2021)sekä romaanista Pahaksitekijä (Hai 2021) Avaa ohjelma -> tästä
 • vko 15  Keskustelemme koirista ja kirjallisuudesta. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 13. Keskustelemme Elena Ferranten teoksesta Aikuisten valheellinen elämä (Wsoy 2020) ja Domenico Starnonen teoksesta Kepponen (Wsoy 2019). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 11. Keskustelemme Finlandia-ehdokkaana olleesta Pirkko Saision Passio-romaanista, Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 9.  Keskustelemme Finlandia palkitusta Jukka Viikilän Taivaallinen vastaanotto -romaanista (Otava 2021).  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 7. Kerromme viime vuoden Finlandia-ehdokkaista Joel Elstelän Sirkusleijonan mieli (WSOY 2021) ja Rosa Liksomin Väylä (Like 2021) -romaaneista. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 5. Keskustelemme Helsingin Sanomien esikoisromaanipalkinnon voittaneesta Meri Valkaman teoksesta Sinun, Margot  (WSOY 2021). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 3. Haastattelemme (uusinta lokakuulta 2013) säveltäjä Eero Ojasta ja koreografi Marjo Kuuselaa heidän balettiteoksestaan Seitsemän veljestä, joka palaa Kansallisbaletin ohjelmistoon (kunhan korona sallii esitystoiminnan aloittamisen) baletin 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 2022.  Avaa ohjelma -> tästä

 

2021

 • Vko 49. Jatkamme edellisen ohjelman keskustelua Elena Ferranten salanimen takana olevasta kirjailijasta  ja hänen Napoli-sarjastaan.  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 47.  Keskustelemme Elena Ferrantesta ja hänen Napoli-tetralogiansa ensimmäisestä teoksesta Loistava ystäväni. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 45. Keskustelemme Miika Nousiaisen romaanista Pintaremontti ja siitä tehdystä Suomen Kansallisteatterin Suuren näyttämön ensi-illasta (dram. Minna Leino, ohj. Irene Aho).
  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 43.   Haastattelemme  Marjo Lanéria hänen äskettäin julkaistuista novellikokoelmista Huojua ja Hospoti (Kirjokansi 2020 ja 2021)sekä romaanista Pahaksitekijä (Hai 2021).  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 41.  Keskustelemme kahdesta ensi-illasta: Tunnit,viikot, kuukaudet (kirj. Reko ja Tiina Lundán sekä Kati Kaartinen, ohj. Tuomas Rinta-Panttila, mus. Jussi Tuurna)Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä ja Lapset (kirj. Lucy Kirkwood, ohj. Johanna Freunlich) Helsingin kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 39.  Keskustelemme  maahanmuuttajakirjallisuudesta, erityisesti Pajtom Statovcin teoksista ja hänen Bolla-romaanistaan tehdystä Helsingin kaupunginteatterin ensi-iltanäytelmästä (sovitus Tuomas Timonen, ohj. Milja Sarkola). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 37. Keskustelemme autofiktiosta ja erityisesti Hanna Brotheruksen Ainoa kotini ja Joonatan Tolan Punainen planeetta teoksista. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 21. Kerromme Pakopiste -esseekokoelmasta (toim. Hannu-Pekka Björkman ja Nina Honkanen, Into-kustannus 2021). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 19.  Jatkamme edelleen keskustelua Tolstoin Sota ja Rauha  -teoksesta.  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 17. Kerromme Leo Tolstoin Sota ja rauha -teoksesta, erityisesti sota-osuudesta. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 15. Kerromme  Leo Tolstoin Anna Karenina -teoksesta.  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 13.  Kerromme Leo Tolstoista mm. Henry Troyatin Tolstoi- elämäkerran (WSOY 1995)sekä vastikään ilmestyneiden Mitä Tolstoi todella sanoi (toim. Martti Anhava, Tintti Klapuri ja Mika Pylsy, Siltala 2021) ja Maksim Gorki: Leo Tolstoi (Siltala 2021) kirjojen pohjalta. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 11. Uusinta viikolta 51  2020.
 • Vko 9.Kerromme  Risto Isomäen uutuusteoksesta Ruoka, ilmasto ja terveys (Into Kustannus 2021). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 7.  Kerromme  kansalliskirjailija Väinö Linnasta ja hänen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistusta Päivä on tehnyt kierroksensa -teoksesta (toim. Panu Rajala). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 5. Kerromme amerikkalaisen David Foster Wallacen kulttimaineeseen nousseesta suurromaanista Infinite Jest, joka on viime vuonna saatu suomeksi Päättymätön riemu-nimellä Tero Valkosen kääntämänä, Siltala ja Sanavalinta yhtiöiden kustantamana. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 3. Kerromme  Ingmar Bergmanista ja hänen Fanny ja Alexander tv-elokuvastaan. Avaa ohjelma -> tästä

2020

 • Vko 51. Kerrome vuoden 2020 Finlandia palkitusta Anni Kytömäen romaanista Margarita ja lukijaäänestyksen Finlandia-suosikista Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa -romaanista. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 49. Kerromme Juha Itkosen ja Kjell Westön kirjasta 7 + 7 Levottoman ajan kirjeitä sekä Itkosen teoksesta Ihmeitä kaikki ja Westön teoksesta Tritonus. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 45. Kerromme  Claes Anderssonista ja Riitta Kylänpään hänestä tekemästä elämäkerrasta Utelias mieli. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 43. Kerromme Olavi Paavolaisesta hänen teostensa ja elämäkertojen valossa. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 41. Elämäkerrat ja elämäkertaromaanit: Kerromme Minna Rytisalon romaanista Rouva C ja Minna Maijalan Minna Canthin elämäkerrasta Herkkä, hellä, hehkuvainen.  Avaa
 • ohjelma -> tästä
 • Vko 39 Jatkamme  edellisessä ohjelmassamme alkanutta  arviointia Rutger Bregmanin kirjasta Hyvän historia. Avaa ohjelma ->tästä
 • Vko 37. Keskustelemme  Rutger Bregmanin kirjasta Hyvän historia. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 21. Keskustelemme ihmiskäsityksestä, sairaudesta, terveydestä ja humanismista koronan aikaan. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 19. Keskustelemme mm. Egon Friedellin ajatuksista sairaudesta ja B-H. Lévyn ajatuksista koronasta. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 17. Keskustelemme Timothy Snyderin Tyranniasta. 20 opetusta 1900-luvulta -teoksesta. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 15. Keskustelemme korona-viruksen sosiaalisista vaikutuksista mm. Yuval Noah Hararin tekstien ja Ulrich Beckin riskiyhteiskunta-teorian näkökulmista. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 13. Kerromme  Helsingin Kaupunginteatterin kantaesityksestä Stalinin suloinen ruoska (kirj. ja ohj Kari Heiskanen) pienellä näyttämöllä. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 11. Kerromme kahdesta Helsingissä olleesta kantaesityksestä: Svenska Teaternin Vi är bara mänskor (kirj. ja ohj. Joakim Groth) ja Kansallisteatterin Sinivalas (kirj. ja ohj. Paavo Westerberg) Suurella näyttämöllä.  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 9. Kerromme kahdesta Helsingissä olleesta ensi-illasta: Ryhmäteatterin Usko, toivo, huijaus Eli kuinka köyhää käytetään (kirj. Veera Tyhtilä, ohj. Juha Kukkonen) ja Kansallisteatterin Undocumented Love (konsepti Kati Kaartinen ja Jussi Lehtonen, ohj. Jussi Lehtonen) Omapohja-näyttämöllä.  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 7.  KerrommeHelsingin Kaupunginteatterin ensi-illasta Humiseva Harju (Emily Bronten romaanin pohjalta dram. Jo Clifford, ohj. Lauri Maijala) suurella näyttämöllä.  Avaa
 • ohjelma -> tästä
 • Vko 5. Kerromme  Kjell Westön Rikinkeltainen taivas -romaanista ja siitä Kansallisteatterin Pienelle näyttämölle tehdystä esityksestä (sov. Michael Baran, ohj. Juhana von Bagh) sekä vuoden 2019 Finlandia ehdokkaina olleista teoksista: Monika Fagerholmin Kuka tappoi bambin, Mikko Rimmisen Jos siltä näyttää ja JP Koskisen Tulisiipi. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 3. Kerromme vuoden 2019 Finlandia-palkinnon  voittaneesta Pajtom Statovcin Bolla-romaanista ja Finlandia ehdokkaana olleesta Johanna Venhon teoksesta Ensimmäinen nainen. Avaa ohjelma -> tästä

 

2019

 • Vko 49.Kerromme Kansallisteatterin ensi-illasta Kauppamatkustajan kuolema (kirj. Arthur Miller, ohj. Mika Myllyaho) Suurella näyttämöllä. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 47. Kerromme Kansallisteatterin ensi-illasta Rakkauden päätös(kirj. ja ohj. Pascal Rambert, näyttelijöinä Timo Torikka ja Katariina Kaitue) Pienellä näyttämöllä.         Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 45. Kerromme  Jean Cocteausta ja Kansallisteatterin ensi-illasta Ihmisen ääni (kirj. Jean Cocteau, ohj. Charles Gonzalès, näyttelijä Terhi Panula) Omapohja-näyttämöllä.      Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 43. Kerromme Hgin kaupunginteatterin ensi-illoista: Everstinna (Rosa Liksomin romaanin pohjalta sov. ja ohj. Susanna Airaksinen) pienellä näyttämöllä ja Mies, joka rakasti järjestystä (Fredrik Backmanin romaanin pohjalta ohj. Markus Groth) Arena-näyttämöllä.  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 41. Kerromme Kansallisteatterin ensi-illoista: Sapiens (kirj. Yuval Hararin kirjan pohjalta Minna Leino, ohj. ja kor. Anni Klein ja Jarkko Partanen / WAUHAUS) Suurella näyttämölä ja Lokki (kirj. Anton Tsehov , ohj. Anne Rautiainen) Pienellä näyttämöllä.  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 39. Kerromme Helsingin kaupunginteatterin pienen näyttämön ensi-illasta Riistapolku (kirj. Franz Xaver Kroets, ohj. Lauri Maijala).  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 21. Kerromme Helsingin kevään taidenäyttelyistä: Thesleff HAMissa, Kupka Ateneumissa ja Magritte Amos Rexissa sekä teatteri-ensi-illoista: Pienet ketut (kirj. Lillian Hellman, ohj. Kari Heiskanen) Hgin kaupunginteatterissa ja Tie Konyaan (Jari Virmanin äänitteiden perusteella kirj. ja ohj. Ari-Pekka Lahti ja Tiina Luoma)Kansallisteatterin Willensaunassa sekä 100% cotton (kirj. ja ohj. Riikka Kunelius)Kansallisteatterin Omapohjassa. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 19. Haastattelemme Red Nose Companyn Timo Ruuskasta ja Tuukka Vasamaa heidän Cervantesin romaaniin perustuvasta Don Quijote -esityksestään.  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 17.
  Haastattelemme koreografi Ninni Perkoa hänen uusimmasta ensi-illastaan Yhteinen iho sekä hänen tanssiryhmänsä Sivuun Enseblen toiminnasta. Avaa ohjelma ->tästä
 • Vko 15. Kerromme kolmesta Kansallisteatterin ensi-illasta: Koiramäen Suomen historia (kirj. Mauri Kunnas, ohj. Irene Aho) Pienellä näyttämöllä, Yhdestoista hetki (kirj. Esa Leskinen ja Sami Keski-Vähälä, ohj. Esa Leskinen) ja Yhtä matkaa (kirj. Leena Tamminen, ohj. Kari Paukkunen) Suurella näyttämöllä.  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 13. Kerromme Helsingin Kaupunginteatterin  ensi-illasta Kirsikkatarha (kirj. Anton Tshehov, ohj. Lauri Maijala) Suurella näyttämöllä ja Kansallisteatterin ensi-illoista Kohtauksia eräästä avioliitosta (kirj. Ingmar Bergman, ohj. Michael Baran) Omapohjassa ja Sammakkokuningas (kirj. ja ohj. Pasi Lampela) Willensaunassa. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 11.  Kerromme  Teatteri Avoimien Ovien  ensi-illasta Niskavuori – Loviisa ja Heta (Hella Wuolijoen näytelmistä dram. ja ohj. Heini Tola). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 9. Kerromme  Kom-teatterin ensi-illasta Making of Lea (kirj. ja ohj. Juha Hurme) sekä Teemu keskisarjan kirjasta Saapasnahkatorni – Aleksis Kiven elämänkertomus. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 7. Kerromme Red Nose Companysta ja heidän uudesta ensi-illasta Don Quijote Teatteri Avoimissa Ovissa. Ojelmassa kuullaan myös osa Timo Ruuskasen ja Tuukka Vasaman haastattelusta vuodelta 2016 tuolloin ensi-iltaan tulleesta Punainen viiva -näytelmästä, joka jatkaa edelleen Red Nose companyn ohjelmistossa. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 5. Jatkamme viikolla 3 alkanutta keskusteluamme vuoden 2018 Finlandia-ehdokkaista ja erityisesti J. Pekka Mäkelän Hunan, Pauliina Rauhalan Synninkantajat ja Lars Sundin Missä musiikki alkoi -teoksista. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 3. Kerromme vuoden 2018 Finlandia-ehdokkaista ja palkitusta Olli Jalosen Taivaanpallo-teoksesta.  Avaa ohjelma -> tästä

 

2018

 

 • Vko 51. Kerromme kolmesta syksyn ensi-illasta pääkaupunkiseudulla: Esitystalous 3 – Radio (kirj. ja ohj. Juha Jokela) Espoon Kaupunginteatterissa, Nukkekoti Osa 2 (kirj. Lucas Hnath, ohj. Liisa Mustonen) Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä ja Kolme sisarta (kirj. Anton Tsehov, ohj. Paavo Westerberg) Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Avaa ohjelma -> tästä

  Vko 49. Kerromme neljästä syksyn ensi-illasta Helsingissä: Karamazovin veljekset (Fjodor Dostojevskin romaanista dram. ja ohj.  Samuli Reunanen) Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä, Kissani Jugoslavia (Pajtim Statovicin romaanista dram. Eva Buchwald, ohj. Johanna Freundlich) Kansallisteatterin Willensaunan näyttämöllä, Maria Brauns äktenskap (Rainer Werner Fassbinerin elokuvan pohjalta dram. Marina Meinander, ohj. Cilla Back) Helsingin kaupunginteatterin Lilla teatern -näyttämöllä ja Kaasua, komisario Palmu (Mika Waltarin romaanin pohjalta dram. Joel Elstelä, ohj. Heikki Kujanpää) Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Avaa ohjelma ->  tästä

  Vko 47. Haastattelemme Avoimet Ovet -teatterin johtajaa Heini Tolaa ja kerromme hänen sovittamastaan ja ohjaamastaan Minna Canthin Papin perhe -näytelmästä. Avaa ohjelma ->  tästä

  Vko 45. Kerromme Ateneumin suomalaisen taiteen suurnäyttelystä Kohtaamisia kaupungissa sekä Helsingin kaupunginteatterin syksyn ensi-illoista: Huonosti vartioitu tyttö (Helsinki Dance Company, kor. Jyrki Karttunen) pienellä näyttämöllä ja Pullo cavaa ja aurinkoa (kirj. Helena Anttonen, ohj. Milko Lehto) Arena-näyttämöllä. Avaa ohjelma ->  tästä

  Vko 43. Kerromme Mark Twainistä ja Huckleberry Finnin uudesta suomennoksesta (Siltala kustannus, suom. Juhani Lindholm) sekä syksyn ensi-illasta Puntila ja hänen renkinsä Matti (kirj. Bertolt Brecht ja Hella Vuolijoki, ohj. Kari Heiskanen) Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Avaa ohjelma -> tästä

  Vko 41. Kerromme kolmesta syksyn ensi-illasta Helsingissä: Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu (kirj. ja ohj. Kari Heiskanen) Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä, Tainaron (Leena Krohin romaanista dramatisoineet Iida Hämeen-Anttila ja Essi Rossi, ohj. Essi Rossi) Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä ja Gabriel (kirj. Mika Waltari, ohj. Vesa Vierikko) Kansallisteatterin Willensaunan näyttämöllä. Avaa ohjelma -> tästä

  Vko 39. Kerromme kahdesta syksyn ensi-illasta Helsingissä: Kinky Boots -musikaali (kirj. Harvey Fierstein, säv. Cyndy Lauper, ohj. Samuel Harjanne) Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä ja Musta Saara -musiikkinäytelmä (kirj. Pirkko Saisio, säv.Jussi Tuurna, ohj. Laura Jäntti)  Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Avaa ohjelma -> tästä

  Vko 37.  Kerromme  Kuhmoisten Päijälän Riihigalleriasta, Mäntän Serlachius-museoiden näyttelyistä ja Helsingin Amos Rex taidemuseon avautumisesta.  Avaa ohjelma ->  tästä

  Vko 21. Haastattelemme laulunopettaja Ritva Laamasta ja laulua opiskelevaa Juulia Lahdenperää. Avaa ohjelma -> tästä

  Vko 19. Kerromme Kiasman ja Emman taidemuseoiden näyttelyistä sekä Suomen Kansallisteatterin ja Helsingin  Kaupunginteatterin kevätkauden ensi-illoista.  Avaa ohjelma -> tästä

  Vko 17.  Keskustelemme Helsingin Kaupunginteatterin Hinta-esityksestä (kirj. Arthur Miller, ohj. Paavo Westerberg) pienellä näyttämollä ja  Kansallisteatterin Omapohja-näyttämön  ensi-illasta Korjaamo (kirj. ja ohj. Mika Myllyaho). Avaa ohjelma -> tästä

  Vko 15.  Haastattelemme kansatieteilijä Laura Hämäriä  rukilla ja värttinällä kehräämisestä ja Suomi kehrää 100 vuotta -tapahtumista. Avaa ohjelma ->tästä

  Vko 13.  Keskustelemme Antti Tuurin romaanista Ikitie ja sen pohjalta tehdystä AJ Annilan ohjaamasta Jussi-palkitusta elokuvasta. Avaa ohjelma ->tästä

  Vko 11. Kerromme Kansallisteatterin Suuren näyttämön  ensi-illasta Julia & Romeo (William Shakespeare, sov. Anna Viitala, ohj. Jussi Nikkilä) sekä Pienen näyttämön kantaesityksestä Lemminkäinen (kirj. ja ohj. Juha Hurme).  Avaa ohjelma ->tästä

  Vko 9. Keskustelemme  KOM-teatterin kantaesityksestä Veriruusut (Anneli Kannon romaanin pohjalta dram. ja ohj. Lauri Maijala).  Avaa ohjelma ->tästä

  Vko 7. Keskustelemme Helsingin kaupunginteatterin kevättalven ensi-illoista: Sommarboken (Tove Janssonin romaanin pohjalta dram. Pipsa Lonka, ohj. Jakob Höglund) Lilla Teaternissa, Ei kiitos (kirj. Anna-Leena Härkönen ja Heikki Paavilainen, ohj. Mira Kivilä) Studio Pasilassa ja Älä pukeudu päivälliselle (kirj.  Marc Camoletti, ohj. Jaakko Saariluoma) Arena-näyttämöllä.  Avaa ohjelma ->tästä

  2017

 • Vko 49. Keskustelemme Nobel-palkitun Kazuo Ishiguron kirjasta Haudattu jättiläinen, Finlandia-palkitun Juha Hurmeen kirjasta Niemi ja Alejo Carpentierin teoksista Eroica ja Valtakunta tästä maailmasta sekä Kansallisteatterin ensi-illoista Masennuskomedia (kirj. Kirsikka Saari ja Jenni Toivonniemi, ohj. Mari Rantasila) Pienellä näyttämöllä ja Tippukivitapaus (kirj. ja ohj. Laura Ruohonen) Suurella näyttämöllä. . Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 47 Keskustelemme  Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön esityksestä Toinen koti (dramaturgia Kati Kaartinen, ohj. Jussi Lehtonen) Omapohjassa, Teatteri Avoimien ovien Erottaja 1917-18 -näytelmästä (kirj. Anneli Kanto ja Heini Tola, ohj. Heini Tola) sekä Helsingin kaupunginteatterin syksyn ensi-illoista: Mannerheim ja saksalainen suudelma (kirj. Juha Vakkuri, ohj Kari Heiskanen) Suurella näyttämöllä ja Aikuisten joulukalenteri (koreografia Jyrki Karttunen, ohj. Jyrki Karttunen ja Kari Heiskanen) Pienellä näyttämöllä. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 45.  Kerromme Helsingin kaupunginteatterin Pienen näyttämön kantaesityksestä Suomen hauskin mies (kirj. Mikko Reitala ja Heikki Kujanpää, ohj. Heikki Kujanpää). Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 43. Vieraanamme ohjelmassa on kääntäjä Jyrki Lappi-Seppälä, joka kertoo teoksestaan Tuulimyllyjä päin – Kapinallisen kielimiehen muistelmia sekä kääntäjän työstään.  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 41. Kerromme Patti Smithin teoksesta M-Train ja Kjäll Westön romaanista Rikinkeltainen taivas ja keskustelemme lukemisesta. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 39  Keskustelemme ensi-iltaan tulleista pääkaupunkiseudun teatteriesityksistä: Helsingin kaupunginteatterin Peppi Pitkätossu ( Astrid Lindgrenin romaanin pohjalta dramatisoinut Staffan Götestam, ohj. Milko Lehto) Suurella näyttämöllä ja Arvoituksellisia muunnelmia (kirj. EricEmmanuel Schmitt, ohj. Sakari Kirjavainen) Studio Pasilassa sekä Kansallisteatterin Mestari ja Margarita (kirj. Mihail Bulgakov, ohj.ja sov. Anne Rautiainen) Willensaunassa. Keskustelussa mukana myös Selina Sihvola, joka oli katsomassa Peppi Pitkätossu -musikaalin uusintaensi-iltaa. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 37 Keskustelemme ensi-iltaan tulleista kotimaisista teatteriesityksistä: Helsingin kaupunginteatterin Kultainen Vasikka (kirj. Maria Jotuni, ohj. Heidi Räsänen)ja Myrskyluodon Maija (Anni Blomqvistin romaanin pohjalta dramatisoinut Seppo Parkkinen, ohj. Kari Rentola, musiikki Lasse Mårtenson, sov. Arttu Takalo) sekä Kansallisteatterin Kangastus 38 (Kjell Westön romaanin pohjalta dramatisoinut Michael Baran, ohj Mikaela Hasán) . Avaa ohjelma ->tästä
 • vko 21 Keskustelemme Suomi 100 juhlavuodesta ja Tero Saarisen Sibeliuksen musiikkiin tekemästä Kullervo tanssiteoksesta sekä Marjo Kuuselan ja Eero Ojasen Seitsemän veljestä -baletista  Suomen kansallisoopperassa. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 17  Keskustelemme Helsingissä keväällä ensi-iltaan tulleista parisuhdedraamoista. Avaa ohjelma ->tästä
 • Vko 15 Haastattelemme ohjaaja Hannu Matti Tyhtilää hänen kirjoittamansa ja ohjaamansa näytelmän Metsänpeitto kantaesityksestä Hämeenlinnan Eräs Teatterissa. Lisäksi kerrotaan kevään ensi-illoista Helsingin teattereissa. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 13  Kerromme Helsingin suurista taidenäyttelyistä Ateneumissa, Design-museossa ja HAMissa, Helsingin kaupungin taidemuseossa. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 11 Keskustelemme Minna Canthista ja Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä syksyllä 2016 kantaesityksen saaneesta näytelmästä:Canth – Kertomus uuden ajan ihmisistä (kirj. Seppo Parkkinen, ohj. Kaisa Korhonen). Avaa ohjelma ->tästä
 • Vko 9  Keskustelemme  Avoimet Ovet -teatterissa kantaesityksen saaneesta näytelmästä: Keskellä ruuhkaa juoksee nainen (kirj. Marjo Niemi, ohj. Heini Tola). Avaa ohjelma ->tästä
 • Vko 7 Keskustelemme  Tuula Karjalaisen teoksesta Tyko Sallinen – Suomalainen tarina ja siihen liittyvästä Helsingin kaupungin taidemuseon HAMin näyttelystä sekä Helsingin kaupunginteatterin ensi-illasta Isä (kirj. Florian Zeller, ohj. Milko Lehto) Studio Pasilassa. Avaa ohjelma ->tästä
 • Vko 5 Keskustelemme kirjoista ja kirjailijoista  mm. Nobel palkitusta Bob Dylanista, Finlandia ehdokkaista Sirpa Kähkösesta ja Peter Sandströmistä. Avaa ohjelma ->tästä
 • Vko 3 Keskustelemme  viime syksyn kirjoista ja kirjailijoista  mm. Jukka Viikilästä, Hanna Weseliuksesta, Tommi Kinnusesta ja Emma Puikkosesta. Avaa ohjelma -> tästä

 

 

2016

 • Vko 49. Kerromme  Ryhmäteatterin näytelmästä Farmi – Orwellin eläinidylli  (kirj. ja ohj. Linda Wallgren ja Sinna Virtanen),  Helsingin Kaupunginteatterin / Lilla Teaternin ensi-illasta Mirakelmetoden (kirj. Daniel Glattauer, ohj. Marina Meinander ja Kirsi Porkka), sekä Suomen Kansallisteatterin ensi-illoista Juurihoito (kirj. Miika Nousianen, ohj. Aleksis Meaney) Pienellä näyttämöllä ja Richard III (kirj. William Shakespeare, ohj. Jussi Nikkilä) Willensaunassa. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 47. Kerromme Helsingin Kaupunginteatterin kantaesityksestä Taju (kirj. Liisa Urpelainen, ohj. Laura Jäntti) Pengerkadun näyttämöllä. Avaa ohjelma ->tästä
 • Vko 45 Kerromme pääkaupunkiseudun syksyn taidenäyttelyistä mm. Zoltan Popovitsista Amos Andersonilla, Mona Hatoumista Kiasmassa, Yayoi Kusamasta HAMissa ja Amadeo Modigianista Ateneumissa. Avaa ohjelma ->tästä
 • Vko 43 Kerromme Espoon Kaupunginteatterin Meidän luokka -esityksestä (kirj. Tadeusz Slobodzianek, ohj. Satu Rasila) ja kahdesta Suomen Kansallisteatterin ensi-illasta: Sinuus (kirj. ja ohj. Anna Paavilainen ja Marja Salo) Willensaunassa ja Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja (kirj. Tuomas Kyrö, ohj. ja dram. Mika Myllyaho) Pienellä näyttämöllä. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 41.  Kerromme Helsingin Kaupunginteatterin ja Suomen Kansallisteatterin syksyn ensi-illoista: Tartuffe (kirj. Molière, ohj. Kari Heiskanen) Lilla Teaternissa ja Sumu (kirj. ja ohj. Juha Jokela) Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 39 Anja Lanér ja Tapani Sihvola esittelevät Kaupunginteatterin syksyn ensi-iltoja: Komisario Palmun erehdys (kirj. Mika Waltari, ohj.ja sov. Joel Elstelä) Arena-näyttämöllä, Kenraali ja Casanova (kirj. ja ohj. Pasi Lampela) Pengerkadun näyttämöllä ja Ei makseta, ei makseta (kirj. Dario Fo ohj. Pentti Kotkaniemi) Studio Pasilassa. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 37. Haastattelemme näytelmäkirjailija Veera Tyhtilää  hänen uusimman näytelmänsä kantaesityksestä 60 – Pieni tragedia stand up -koomikosta Kansallisteatterin Omapohja näyttämöllä. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 19. Haastattelemme Marja Louhijaa hänen kehittämästään teatteri-ilmaisun ohjaajakoulutuksesta sekä hänen kirjastaan Paluu TIO-tulevaisuuteen – Soveltavan teatterin synnyt. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 17. Haastattelemme Mamia Companyn koreografi Nina Mamiaa ja tanssija/näyttelijä Kasperi Nordmania The Dark Triad -tanssiesityksestä. Avaa ohjelma ->tästä
 • Vko 15. Kerromme kevään ensi-illoista Helsingissä: Kaksi matkaa Israeliin (kirj. ja ohj. Ritva Siikala) Kansallisteatterin Willensaunassa, Majakanvartija (kirj. Anna Krogerus, ohj. Sakari Kirjavainen) Teatteri Avoimissa ovissa, Ta mig till er ledare (kirj. Matti Linnavuori, ohj. Raila Leppäkoski) Lilla teaternissa  ja  Paha äitipuoli (kirj. ja ohj. Kirsi Porkka ja Marina Meinander) Kansallisteatterin Omapohjassa. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 13. Haastateltavana kirjailija Anneli Kanto. Aiheena eritysesti Alzheimerin taudista kertova teos Pala palalta pois, josta Kanto on tehnyt näyttämösovituksen yhdessä Heini Tolan kanssa Teatteri Avoimiin oviin Helsingissä.  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 11. Ohjaaja Hannu Matti Tyhtilän haastattelu Hämeenlinnan kaupungintteatterin ensi-illasta Miehiä ja ihmisiä (Olli Jalosen romaanin pohjalta), Veikko Nuutisen Pasi was here Kom-teatterissa ja Paavo Westerbergin Mahdolliset maailmat Kansallisteatterissa. Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 9. Helsingin kaupunginteatterin ensi-illat: Vakavuusongelma (kirj. Mika Ripatti, ohj. Pentti Kotkaniemi) Studio Pasilassa, Luonnon laki (Kari Hotakaisen romaanin pohjalta dramatisoinut Sami Keski-Vähälä, ohj. Milko Lehto) Pengerkadun näyttämölä ja Faster och jag (kirj. Morris Panych, ohj. Raila Leppäkoski) Lilla Teaternissa Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 7.  Helsingin kaupunginteatterin Lillanin näyttämön ensi-ilta Maanmittarin tarina (kirj. Christer Liljelund, ohj. Asko Sarkola) ja Kansallisteatterin Suuren näyttämön kantaesitys Töppöhörö (kirj. Juha Hurme, ohj. Juha Hurme ja Hanna Brotherus).  Avaa ohjelma -> tästä
 • Vko 5. Red Nose Companyn ja Quo Vadiksen Punainen viiva -näytelmä (Ilmari Kiannon romaanin mukaan sovittaneet Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama, ohjaus Otso Kautto) Teatteri Avoimissa Ovissa. Avaa  ohjelma -> tästä
 • Viikko 3.  Keskustelua syksyn 2015 kirjoista mm. Finlandia ehdokkaista ja voittajateoksesta Oneiron. Avaa  ohjelma ->tästä

 

2015

 • Viikko 49.  Hgin Kaupunginteatteri: Mestari (Kehlman, Heiskanen), Kansallisteatteri: Olipa kerran minä (Junkkala, Sarkola) ja Äitikortti (Silfverberg, Horila). Avaa ohjelma -> tästä
 • Viikko 47. Patti Smith ja Robert Mapplethorpe Smithin kirjassa Ihan kakaroita. Avaa ohjelma ->   tästä
 •  Viikko 45 Ryhmäteatteri: Eduskunta (ohj. Susanna Kuparinen), Kansallisteatteri: Pasi Lampelan Nyt kun olet minun ja Kristiina Haltun lauluilta Vääränlainen mies. Avaa ohjelma ->  tästä
 • Viiko 43. Kristian Smedsin Tabu ja Juho Grödahlin Muuttajat Kansallisteatterissa ja Juha Hurmeen Muuttomiehet Kom-teatterissa. Avaa ohjelma ->tästä
 • Viikko 41.  Aleksis Kivi ja Kansallisteatterin uusi tulkinta Nummisuutareista (ohj. Janne Reinikainen). Avaa ohjelma -> tästä
 • Viikko 39.  Crimp: Onnellisuuden tasavalta & Macmillan: Keuhkot.  Avaa ohjelma -> tästä
 • Viikko 37.   Jani Leinosen “Tottelemattomuuskoulu” -näyttely Kiasmassa ja Hgin kaupunginteatterin alkusyksyn ensi-iltoja. Avaa ohjelma -> tästä